Blog - Declaratia la Fondul de Mediu cine, cum o depune si de ce

Declarația la Fondul de Mediu: cine, cum o depune și de ce

Într-o perioadă în care tehnologia și dezvoltarea economică sunt în plină expansiune, protecția mediului înconjurător a devenit, la rândul ei, mai importantă ca niciodată. În acest context, dincolo de a fi o simplă formalitate fiscală, Declarația de Mediu este o promisiune de responsabilitate față de natură și față de viitor, destinată a susține schimbările pozitive de care lumea are nevoie. 

1. Declarația la Fondul de Mediu: rol și importanță

Administraţia Fondului pentru Mediu este o instituție cu un scop clar și ambițios, dedicată gestionării și finanțării programelor și proiectelor care contribuie la dezvoltarea durabilă și care urmărește să consolideze eforturile de conservare a mediului în România. 

Fondul pentru Mediu este o sursă vitală de finanțare pentru inițiativele care vizează protejarea și conservarea mediului înconjurător în România. Este gestionată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și se alimentează din contribuțiile și taxele plătite de agenții economici, iar declarația obligatorie este un aspect central al acestui proces.

2. Depunerea declarațiilor la AFM este obligatorie?

Pentru unele categorii de contribuabili sau beneficiari, cum sunt operatorii economici sau instituțiile publice care desfășoară activități cu efecte asupra mediului, mai ales dacă acestea contribuie la multiplicarea deșeurilor, depunerea declarațiilor la AFM este obligatorie. 

În continuare, vei afla cine depune declarația de mediu și care sunt sancțiunile pentru nedepunerea la termen a acesteia. 

Blog - 2. Depunerea declaratiilor la AFM este obligatorie - camp cu turbine eoliene

2.1. Declarația la Fondul de Mediu – cum se sancționează nedepunerea la termen? 

Întrucât legislația se poate schimba, este importantă consultarea și verificarea periodică a acesteia, pentru a fi la curent cu modificările. De principiu, nedepunerea declarației la Fondul de Mediu la termen reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă: într-un cuantum mai mic pentru persoane fizice și unul mai mare pentru persoane juridice. 

În plus, cu cât întârzierea este mai mare, cu atât și amenda va fi mai mare, deoarece se vor adăuga dobânzi de întârziere. Neconformarea poate avea și sancțiuni mai grave, cum ar fi suspendarea sau retragerea licențelor sau autorizațiilor necesare pentru desfășurarea activității, până când declarațiile și taxele aferente sunt depuse și plătite. 

2.2. Cine depune declarația de mediu? 

Întrebarea „Cine depune declarațiile la Fondul de Mediu?” este frecvent adresată de către companiile aflate la început de drum. Tocmai de aceea, serviciile de consultanță de mediu sunt esențiale pentru îndeplinirea tuturor obligațiilor fiscale, astfel încât activitatea desfășurată să aibă loc natural și fluent, fără probleme și poticneli ce ar costa timp și resurse financiare mult mai mari. 

Declarația la Fondul pentru Mediu trebuie depusă de către acei operatori economici și acele organizații, instituții publice sau unități administrativ-teritoriale care desfășoară activități cu efecte asupra mediului înconjurător și care, de regulă, produc deșeuri sau emisii poluante. De asemenea, persoanele fizice și entitățile non-guvernamentale pot fi implicate în anumite proiecte sau inițiative de mediu și pot decide să depună voluntar sau pot avea chiar obligația să depună astfel de declarații.

Trecerea la depunerea exclusiv online a declarațiilor privind obligațiile la Fondul pentru Mediu este un pas major în direcția digitalizării și simplificării proceselor administrative, precum și în eficientizarea relației dintre contribuabili și administrația publică, în ceea ce privește gestionarea obligațiilor legate de mediu.

Astfel, depunerea declarației la Fondul pentru Mediu se realizează exclusiv prin intermediul Sistemului electronic AFM. Utilizarea acestui sistem presupune înregistrarea și autentificarea în contul AFM, unde contribuabilii pot completa și depune declarația online. Instituția a elaborat ghiduri și instrucțiuni pe care le poți consulta și care sunt destinate a asigura o depunere corectă și în timp util.

3. Fondul de Mediu: declarații esențiale pentru desfășurarea optimă a activității 

Blog - 3. Fondul de Mediu declaratii esentiale pentru desfasurarea optima a activitatii - 2 persoane semneaza documente

Principiul „poluatorul plătește” este un principiu important în domeniul protecției mediului și gestionării resurselor naturale, ce implică ideea că cei care poluează sau cauzează daune mediului trebuie să suporte costurile și consecințele acțiunilor lor. 

 

În funcție de activitatea și obligațiile operatorilor economici, există multiple categorii de declarații ce trebuie depuse la AFM:

 

  • Declarația privind emisiile provenite din surse fixe: obligatorie pentru operatorii economici care dețin centrale termice, generatoare electrice sau staționare;
  • Declarații privind ambalajele introduse pe piața națională – în scopul controlului cantității și gestionării eficiente a acestora;
  • Declarații privind ecotaxa: se aplică operatorilor economici care utilizează pungi și sacoșe pentru cumpărături din materiale neregenerabile;
  • Declarații privind EEE-uri (Echipamente Electronice și Electrocasnice): operatorii economici care introduc pe piața națională echipamente electronice și electrocasnice sau dețin mărci proprii de astfel de echipamente;
  • Declarații privind uleiurile sintetice și minerale;
  • Declarații privind bateriile și acumulatorii.Declarația la Fondul pentru Mediu reprezintă un angajament esențial pentru protejarea mediului înconjurător și susținerea proiectelor de mediu în România. Asumându-și responsabilitatea de a furniza informații precise și de a respecta procedurile de depunere, contribuabilii joacă un rol vital în asigurarea unui viitor mai curat și mai sănătos pentru toți cetățenii.Sursă foto: unsplash.com

Distribuie

Comments are closed.