Ce preț are frumusețea? Consecințele negative pe care produsele cosmetic le au asupra mediului - partea a II-a

Ce preț are frumusețea? Consecințele negative pe care produsele cosmetice le au asupra mediului – Partea 2

Eco Synergy » Ambalaje » Ce preț are frumusețea? Consecințele negative pe care produsele cosmetice le au asupra mediului – Partea 2

Industria frumuseții este una dintre cele mai profitabile și de larg interes de pe glob, însă nu toată lumea conștientizează reversul medaliei : cumulul consecințelor nefaste asupra mediului înconjurător, cauzat de modul de fabricație și substanțele folosite la aceste produse, devenite indispensabile pentru orice persoană din societatea modernă.

Continuăm informarea cu privire la nocivitatea produselor cosmetice, așa cum o descrie ghidul publicat on line de Sustainable Earth.

1. Pasta de dinți

Printre cele mai uzitate produse cosmetice și de igienă este pasta de dinți, un produs extrem de necesar, dar consecințele ei asupra mediului sunt printre cele mai nocive.

Poate că nu te-ai gândit niciodată la ce se întâmplă cu tubul de pastă de dinți odată ce l-ai golit. Mulți dintre noi, cu bună intenție, spală tubul când se epuizează și îl reciclează separat. Adevărul este că tuburile de pastă de dinți sunt fabricate dintr-o combinație de materiale, inclusiv țiței și aluminiu, ceea ce le face nereciclabile!

https://www.aspirecolo.com/post/carbon-footprint-of-toothpaste-tubes

Iată o statistică îngrijorătoare:

  • 1,5 miliarde de tuburi de pastă de dinți sunt aruncate în întreaga lume în fiecare an, iar acele tuburi ajung în gropile de gunoi sau, mai rău, în oceane;
  • tubul de pastă de dinți gol, cu capacul și partea superioară tăiate, cântărește 4,45 grame, dintre care 0,31 de grame (echivalentul a 17%) de aluminiu și restul de 4,14 grame, plastic ;
  • capacul și partea superioară din plastic cântărește 8,76 grame;
  • amprenta de carbon a ambalajului de pastă de dinți este de aprox 6 kg de CO2 emise per kg de plastic produs.

Plasticul este un produs petrolier, astfel încât amprenta de CO2 include producerea petrolului, rafinarea acestuia pentru a obține materiile prime etilenă, propilenă și altele asemenea, care sunt apoi polimerizate pentru a crea plasticul. 

Multe dintre substanțele conținute în pasta de dinți, în sine, au fost considerate sigure, ba chiar benefice pentru sănătatea umană, cum ar fi fluorul, însă studii mai aprofundate au demonstrat exact contrariul : fluorul, chiar și în cantități infime, este absorbit în organism prim mucoasa orală, cauzând, în timp, afectare neurologică, probleme de sănătate ale sistemului osos și dentar (fluoroza etc.), în special la copiii în proces de dezvoltare, de aceea, mulți producători, dar au pus pe piață variante de pastă de dinți din ingrediente cât mai naturale, evitând complet adaosul de fluor.

Blog - 2. Creme de protectie solara

2. Cremele de protecție solară

Crema de protecție solară este un produs esențial pentru protejarea pielii de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete (UV) ale soarelui, inclusiv arsurile solare, îmbătrânirea prematură și un risc crescut de cancer de piele. Cu toate acestea, utilizarea pe scară largă a protecției solare a fost, de asemenea, legată de deteriorarea mediului, în special la recifele de corali.

Multe creme de protecție solară conțin substanțe chimice precum oxibenzona și octinoxatul, care s-a dovedit a avea efecte toxice asupra recifelor de corali, provocând albirea și perturbând creșterea și reproducerea coralilor.

Aceste substanțe chimice pot pătrunde în ocean prin corpurile înotătorilor și prin scurgerea apelor uzate din dușuri și pot avea efecte negative asupra vieții marine. Pe lângă faptul că dăunează recifelor de corali și animalelor, unele substanțe chimice cu rol de protecție solară au fost corelate cu perturbări hormonale și pot fi dăunătoare sănătății umane.

Pentru a aborda aceste probleme, unele guverne și organizații au implementat interdicții sau restricții privind utilizarea anumitor substanțe chimice de protecție solară, în special în zonele cu ecosisteme marine sensibile. În plus, consumatorii pot alege să folosească creme de protecție solară pe bază de minerale care folosesc ingrediente naturale precum oxidul de zinc sau dioxidul de titan, care sunt mai puțin dăunătoare pentru mediu și prezintă mai puține riscuri potențiale pentru sănătate.

Una dintre cele mai recunoscute și sigure certificări pentru creme de protecție solară ecologice este eticheta „Reef Safe”. Această etichetă indică faptul că produsul nu conține substanțele chimice nocive care au legătură cu deteriorarea recifelor. Alte etichete ce atestă credibilitatea includ „Ocean Safe” și „Cruelty-Free”, care certifică faptul că produsul nu a fost testat pe animale

Este important ca oamenii să fie conștienți de potențialele efecte nefaste asupra mediului și sănătății și să facă alegeri informate.

3. Ingrediente cosmetice

O problemă comună în industria cosmetică este lipsa de înțelegere în rândul consumatorilor cu privire la unele substanțe chimice utilizate în produse. Când folosim produse cosmetice, este posibil să nu realizăm că acestea conțin o varietate de substanțe chimice care îndeplinesc diferite funcții. Unele dintre aceste substanțe chimice pot fi dăunătoare sănătății noastre și mediului.

Blog - 3. Ingrediente cosmetice

Printre substanțele chimice folosite în mod obișnuit sunt parabenii, cu rol de conservant care previne dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului în produsele cosmetice. Cu toate acestea, unele studii au legat parabenii de perturbări hormonale și alte probleme de sănătate.

Un alt grup de substanțe chimice sunt ftalații, utilizați pentru a crește flexibilitatea materialelor plastice și ca solvent în parfumuri. Unii ftalați au fost legați de probleme de dezvoltare și reproducere.

Laurilsulfatul de sodiu (SLS) este o altă substanță chimică găsită în multe produse cosmetice. Este un agent spumant folosit în mod obișnuit în șampoane și geluri de duș, dar poate fi iritant pentru piele și ochi, în special pentru persoanele cu pielea sensibilă.

Formaldehida este un conservant folosit în unele produse cosmetice, cum ar fi lacul de unghii și soluțiile de îndreptare a părului. Cu toate acestea, are potențial cancerigen și poate provoca iritații ale pielii.

Aromele sintetice sunt adesea folosite în cosmetică pentru a adăuga un miros plăcut. Cu toate acestea, ele pot conține o serie de substanțe chimice potențial dăunătoare și pot provoca reacții alergice sau iritații ale pielii.

Deși nu toate substanțele chimice din cosmetice sunt dăunătoare, este important să fim conștienți de ceea ce conțin produsele pe care le folosim și să le alegem pe cele cu ingrediente naturale sau organice atunci când este posibil. Educându-ne despre substanțele chimice utilizate în mod obișnuit în cosmetice, putem face alegeri informate cu privire la produsele pe care le folosim și să luăm măsuri pentru a ne proteja sănătatea și mediul.

 

4. Certificari

Cu procesul de greenwashing („spălare ecologică”) și lipsa de transparență din partea multor companii, poate fi greu să spui cine duce o politică etică și cine doar pretinde că o face. Din fericire, există câteva certificări care au un set de criterii pe care companiile trebuie să le îndeplinească pentru a obține certificarea. Iată câteva:

  • Ecocert – organism de certificare independent care certifică produsele cosmetice organice și pe bază de substanțe ecologice. Acesta asigură că produsele nu conțin substanțe chimice nocive, că utilizează metode de producție ecologice și promovează comerțul echitabil.
  • COSMOS – certificare globală pentru produsele cosmetice organice și bio. Este o colaborare între cinci organisme europene de certificare și stabilește standarde pentru utilizarea ingredientelor naturale și organice, producția ecologică și aprovizionarea etică a materiilor prime.
  • Leaping Bunny – certificare ce asigură că produsele și ingredientele lor nu au fost testate pe animale în nicio etapă a procesului de fabricație.
  • Forest Stewardship Council (FSC) – certificare acordată produselor cosmetice care utilizează ambalaje realizate din produse din lemn sau hârtie din surse responsabile, cum sunt pădurile gestionate etic și corespunzător.

Distribuie

Comments are closed.