Ce preț are frumusețea? Consecințele negative pe care produsele cosmetice le au asupra mediului

Ce preț are frumusețea? Consecințele negative pe care produsele cosmetice le au asupra mediului – Partea 1

Eco Synergy » Ambalaje » Ce preț are frumusețea? Consecințele negative pe care produsele cosmetice le au asupra mediului – Partea 1

Industria frumuseții reprezintă o piață masivă, estimată la 48,8 miliarde de dolari, anual, care continuă să crească. Stilul și aspectul personal joacă un rol important în viața noastră, iar machiajul este o modalitate populară de a ne exprima.

Cu toate acestea, efectele negative ale industriei frumuseții și ale ingredientelor cosmetice asupra planetei este imens și nu poate fi ignorat. De la deșeurile de ambalaje, în cantități excesive, până la utilizarea resurselor naturale cum ar fi uleiul de palmier și soia, industria frumuseții are implicații semnificative în ceea ce privește nerespectarea principiilor sustenabilității.

1. Industria frumuseții – o industrie de miliarde de tone de deșeuri

Potrivit platformei TRVST, ambalajele din industria frumuseții se ridică la 120 de miliarde de tone de gunoi în fiecare an, inclusiv deșeuri din plastic, hârtie, sticlă și metale care sunt reciclate necorespunzător și ajung în cele din urmă la gropile de gunoi. Multe produse de înfrumusețare necesită, de asemenea, o cerere mare pentru uleiuri naturale, ceea ce duce la cultivare extensivă și intensivă a anumitor specii de plante, dăunând habitatelor naturale prin defrișare și contaminând solul și apa cu pesticide și îngrășăminte.

Aspectul social al industriei frumuseții nu este nici el mai puțin îngrijorător, din cauza practicilor lipsite de etică. Folosirea de mica, un praf mineral natural de silicat, care se găsește în multe produse cosmetice și având rolul de a crea un efect de strălucire reprezintă doar unul dintre aceste aspecte.

Exploatarea de mica s-a confruntat cu o serie de reacții virulente din partea ecologiștilor, deoarece există dovezi că, în exploatarea acestui element, în minele din Jharkhand și Bihar, India, sunt folosiți copiii.

Pentru a face alegeri mai bune în calitate de consumatori, este esențial să fim conștienți de produsele pe care le cumpărăm și de influența pe care acestea o au asupra mediului. Când achiziționați un nou produs de înfrumusețare, este important să luați în considerare modul în care a fost făcut, cine l-a creat și ce conține produsul. Această abordare ne permite să vedem imaginea de ansamblu din spatele consumerismului conștient, unde puterea noastră de cumpărare poate crea o mare diferență în cadrul unei industrii atât de dezvoltate. Deși poate fi tentant să cumpărați un produs nou promovat pe rețelele sociale de influencer-ul nostru favorit, oamenii care se gândesc la sustenabilitate ar trebui să verifice produsele, să urmărească fenomenul spălării ecologice și să facă alegeri mai etice, în calitate de consumatori.

Sperăm că acest ghid vă va ajuta să înțelegeți puțin mai bine industria sănătății și frumuseții, pentru a vă informa mai bine înainte de luarea deciziilor!

2. Ambalajele din industria cosmetică

2. Ambalajele din industria cosmetică

Deșeurile de ambalaje reprezintă una dintre cele mai mari provocări de mediu cu care se confruntă industria cosmetică. Potrivit unui raport al Zero Waste Scotland, gospodăria medie din Marea Britanie produce în jur de 23 kg de deșeuri de ambalaje din plastic în fiecare an, o parte semnificativă din acestea provenind de la cosmetice și produse de îngrijire personală. Potrivit Euromonitor, în 2018, Statele Unite au produs peste 7,9 miliarde de tone de deșeuri cosmetice. Aceste deșeuri contribuie la poluarea globală cu plastic și provoacă epuizarea resurselor naturale, în același timp emițând gaze cu efect de seră.

Pentru a combate această problemă, multe mărci de cosmetice folosesc acum materiale, cum ar fi sticla, hârtia și plasticul reciclat, care sunt biodegradabile sau reciclabile și au o amprentă de carbon mai mică decât ambalajele tradiționale din plastic virgin.

Pentru a reduce și mai mult deșeurile, consumatorii ar trebui să aleagă produse cu ambalaje durabile sau să cumpere dimensiuni sau cantități mai mari pentru a reduce cantitatea deșeurilor de ambalaje. În plus, granulele minuscule din plastic care se găsesc în unele produse de exfoliere, cum ar fi scruburile și pasta de dinți, reprezintă o amenințare serioasă pentru viața marine și căile navigabile. Este mai bine să alegeți produse de exfoliere care folosesc ingrediente naturale, cum ar fi sare, zahăr sau semințe zdrobite, în loc de aceste granule.

Produsele naturale și ambalajele complet compostabile oferă o oportunitate uimitoare pentru o industrie cosmetică sustenabilă. Când sunt compostate, aceste produse își închid ciclul de viață, reducând emisiile și susțin, în aceași timp, sănătatea solului. Pe măsură ce consumatorii devin mai conștienți de influența pe care o exercită asupra mediului, alegerea produselor și ambalajelor pe bază de biocompostare pot reduce semnificativ cantitatea de deșeuri care ajung la gropile de gunoi și pot contribui la bunul mers al economiei circulare. Astfel, vom beneficia de avantaje, atât pentru mediu, cât și pentru industria cosmetică.

3. Parfumurile

3. Parfumurile

În urmă cu aproximativ 4.000 de ani, mesopotamienii au creat prima versiune a parfumului: tămâia. Parfumurile au început să fie folosite pentru ceremoniile religioase și apoi au devenit o modalitate curentă de a masca mirosurile neplăcute. Distilarea lichidă a permis accesul în masă la parfumuri. Astăzi, parfumurile sunt alcătuite din ingrediente sintetice și naturale. Ingredientele de sinteză includ substanțe chimice aromatice care sunt compuși sintetici care imită mirosurile naturale, fixative, care ajută la prelungirea mirosului unui parfum și solvenți, care sunt utilizați pentru a dizolva celelalte ingrediente dintr-un parfum, cum ar fi etanolul și propilenglicolul.

Ingredientele naturale din machiaj pot include uleiuri esențiale, extrase din plante precum levănțica sau trandafirul, rășini – substanțe care sunt extrase din plante precum anumiți copaci, smirnă sau ingrediente de origine animală – acestea din urmă fiind folosite în parfumuri de secole. Deși aceste ingrediente pot fi obținute  sintetic, este esențial să verificați lista de ingrediente dacă doriți să cumpărați parfumuri vegane sau care nu au fost testate pe animale. Iată câteva ingrediente la care să fim atenți:

  • ambergris (prelevate din intestinele cașaloților sau balenelor pigmee);
  • civetă: secreția glandulară a viveridelor, mamifere mici care trăiesc în Africa și Asia, care sunt crescute și ținute în cuști pentru a colecta secreția;
  • castoreum (prelevat de la castori);
  • miere și nectar colectat din stupurile albinelor;
  • mosc: secreția glandulară a cerbului moscat, relevată de la la animale vânate în sălbăticie etc.

Dacă vedeți aceste ingrediente pe eticheta vreunui produs, deși, tot pe etichetă, se menționează că este un produs „vegan”, certificat pe ambalaj, atunci ingredientul a fost cel mai probabil făcut într-un laborator.

Cât despre ambalajul produselor cosmetice, la sfârșitul duratei de viață a produsului, acesta este de obicei aruncat la gunoi și, ulterior, ajunge la groapa de gunoi sau este incinerat. Dacă o sticlă de parfum conține încă urme de produs, acesta poate crea vapori chimici, cunoscuți și sub denumirea de compuși organici volatili (COV). COV-urile pot reacționa cu alte substanțe chimice din atmosferă, ducând la generarea de alți compuși sau de reacții chimice cu un grad amplificat de toxicitate.  

Blog - 4. Produsele de machiaj

4. Produsele de machiaj

Cele mai vechi dovezi ale acestei îndeletniciri datează din anul 3000 î.Hr., din Egipt, ca o reprezentare a bogăției și apartenenței la castele superioare. În acele timpuri, se foloseau ingrediente naturale, precum minereuri zdrobite, amestecate cu grăsimi și uleiuri. De-a lungul timpului, produsele de machiaj și-au schimbat componența, iar astăzi, machiajul poate conține substanțe chimice care sunt legate de probleme de sănătate, inclusiv astm, eczeme, probleme de fertilitate și cancer. Este esențial să cunoașteți componența produselor pe care le aplicați pe piele, căci vă pot afecta sănătatea proprie, dar și natura. Să aruncăm o privire asupra întregului ciclu de viață al produselor cosmetice, de la lanțul de aprovizionare până la depozitul de gunoi!

Producția de cosmetice începe cu achiziția de materii prime. Machiajul conține de obicei uleiuri și agenți de suprafață. Sunt utilizate materiale naturale, cum ar fi minerale, plante și produse de origine animală, alături de materiale sintetice, cum ar fi parabenii, sulfații și siliconii. Produsele naturale, organice, nu includ coloranți, conservanți sau parfumuri sintetice.

Ingredientele sintetice sunt produse de om și pot fi dăunătoare pielii și organismului. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare faptul că materialele sintetice pot avea și avantaje, cum ar fi menținerea termenului de valabilitate.

În plus, aceste ingrediente ar putea fi testate pe animale în orice etapă a procesului de formulare. Deși FDA nu solicită testarea pe animale pentru produsele cosmetice înainte de a fi lansate pe piață, totuși o permite. Testele pe animale pentru produse cosmetice includ teste de iritare a pielii și a ochilor în care substanțele chimice sunt aplicate pe piele sau picurate în ochi. Unele companii de cosmetice își etichetează produsele cu notificarea „Fără cruzime”, dar aceasta este încă o etichetă nereglementată care poate fi pusă pe produsele finite, chiar dacă ingredientele ar putea fi obținute de la furnizori care le-au testat pe animale. Consultați acest infografic al Humane Society dacă doriți să cumpărați produse obținute în mod etic.

Blog - 4. Produsele de machiaj- eyeliner

Uniunea Europeană a interzis 1.300 de ingrediente din cosmetice din motive de siguranță, în timp ce Statele Unite au interzis doar 11. Dacă sunteți interesați să aflați ingredientele cosmeticelor, verificați eticheta : ele sunt enumerate în ordine de la cea mai mare cantitate din produs până la cea mai mică.

Fabricile pot produce sute de mii de ingrediente și ambalaje în fiecare zi. Cosmeticele sunt depozitate într-o varietate de ambalaje primare, inclusiv tuburi, sticle, borcane, pompe și multe altele, care pot utiliza o serie de materiale, de la metal și sticlă, la plastic. Ambalajul secundar sau ambalajul care transportă produsul oferă protecție suplimentară și permite personalizarea ulterioară a produsului. Stratul final al ambalajului este ambalajul terțiar, care transportă produsele în timpul manipulării și transportului în vrac. Deși numărul de tipuri de ambalaje „ecologice” este în creștere, iar unele dintre acestea sunt biodegradabile (bambus și hârtie din calcar), majoritatea ambalajelor utilizate nu sunt biodegradabile și ajung direct la groapa de gunoi.

Machiajul este achiziționat de consumatori și folosit pentru perioade variabile de timp. Toate aceste produse expiră în cele din urmă, de obicei în 2 sau 3 ani de la cumpărare. Datele de expirare sunt de obicei prezente pe produse. Odată expirat, machiajul își poate schimba culoarea, mirosul și consistența, precum și să dezvolte bacterii. Oamenii aruncă produsele de machiaj înainte de termenele de expirare din mai multe motive. Ocazional, oamenii își donează machiajul încă aflat în perioada de valabilitate. Organizații precum Project Beauty Share și Beauty Bus (pentru donații de produse corporative) acceptă articole de machiaj.

De cele mai multe ori, machiajul este aruncat și ajunge la gropile de gunoi, unde ingredientele pot avea consecințe profund nefaste asupra mediului.

Unele ingrediente de machiaj obișnuite, cum ar fi materialele plastice, metalele precum plumbul, cadmiul și mercurul și substanțele chimice sintetice (parabeni, ftalați) nu se descompun ușor în gropile de gunoi și pot persista mulți ani. Acest lucru poate duce la acumularea de deșeuri periculoase în depozitul de gunoi. Levigatul, lichidul care provine din machiaj și se infiltrează în sol, poate contamina solul și sursele de apă din apropiere. În plus, atunci când produsele de machiaj nu sunt eliminate în mod corespunzător, ele pot reprezenta, de asemenea, un risc pentru animalele sălbatice, care le pot confunda cu hrana sau se pot răni în materialele și recipientele de ambalare.

Blog - 5. Produsele de manichiură

5. Produsele de manichiură

Produsele pentru unghii au crescut în ultimii ani, de la uleiuri pentru cuticule și lac de unghii, până la demachianți și unghii false. Lacul de unghii este un produs de frumusețe popular, cu milioane de utilizatori la nivel global. Acestea sunt de obicei fabricate din agenți de formare a filmului, rășini și plastifianți, solvenți și agenți de colorare și pigmenți. Aceste ingrediente au ca rezultat efecte secundare nocive. Toluenul poate provoca pierderi de memorie, confuzie, probleme neurologice și de reproducere chiar și atunci când ești expus la niveluri scăzute. Formaldehida are potențial cancerigen, iar inhalarea acesteia poate duce la probleme de respirație. Lacul de unghii poate include, de asemenea, sclipici care, deși e estetic, este de obicei fabricat din microplastice nebiodegradabile.

Există pe piață și versiuni mai ecologice de lac de unghii, care au ca ingredient principal apa, în loc de alte substanțe chimice. Majoritatea lacurilor de unghii sunt pe bază de solvenți. Unghiile cu gel și acril nu sunt biodegradabile și pot rămâne în gropile de gunoi timp de secole. Nu există opțiuni organice pentru lacul de unghii, deoarece ingredientele sintetice sunt esențiale pentru compoziția sa chimică. Unele mărci oferă lacuri „x-free” care nu conțin anumite substanțe chimice, dar celelalte ingrediente utilizate nu sunt niciodată complet naturale.

S-ar putea să credeți că lacurile de unghii nu trebuie testate pe animale. Din păcate, orice marcă produsă în China recurge la acest lucru. Unele mărci folosesc ingrediente de origine animală în lacurile lor, cum ar fi șelacul de la gărgărițe și guanina din solzi de pește.

Odată creată oja, aceasta este depozitată în sticle din sticlă. Acest lucru permite consumatorilor să vadă culoarea lacului de unghii, iar sticla este o opțiune mai rezistentă, în comparație cu sticlele de plastic care pot fi degradate de solvenți.

La sfârșitul vieții lor, sticlele pentru lac de unghii de obicei nu pot fi reciclate. Unele mărci au programe de reciclare, dar cele mai multe mărci populare nu au luat încă în considerare acest lucru. Unii oameni aruncă lacul de unghii în canalizare, ceea ce poate dăuna sistemelor septice înainte de a avea consecințe negative asupra bazinelor hidrografice.

Pentru a fi eliminate în mod corespunzător, sticlele de lac de unghii trebuie aduse la o unitate de deșeuri menajere periculoase. Căutați „eliminarea deșeurilor menajere periculoase în apropierea mea” pentru a găsi o variantă de predare.

Când lacul de unghii ajunge la groapa de gunoi, poate elibera substanțe chimice dăunătoare mediului. Substanțele chimice din lacul de unghii, cum ar fi toluenul, formaldehida și ftalatul de dibutil (DBP), menționate mai sus, sunt extrem de toxice și dăunează vieții sălbatice și oamenilor care vin în contact cu solul sau apa contaminate. În plus, recipientele cu lac de unghii pot avea nevoie de sute de ani să se descompună într-o groapă de gunoi. Aceasta înseamnă că, și după ce lacul de unghii din interior s-a degradat, recipientul în sine poate continua să rămână în mediu, contribuind la problema poluării.

 

Sursa foto: freepik.com, pixabay.com.

Distribuie

Comments are closed.