Blog - Azbest - riscuri pentru sanatate si mediu si importanta gestionarii responsabile

Azbest – riscuri pentru sănătate și mediu + importanța gestionării responsabile

Eco Synergy » Consultanta de Mediu » Azbest – riscuri pentru sănătate și mediu + importanța gestionării responsabile

Azbestul este un mineral natural care a fost folosit pe scară largă în diverse industrii datorită proprietăților sale unice. Cu toate acestea, în ultimele decenii, azbestul a devenit un subiect controversat, deoarece s-a constatat că expunerea la acest mineral poate provoca boli grave ale sistemului respirator și ale altor organe. Pentru a descoperi mai multe despre istoria azbestului, utilizările sale, riscurile asociate și reglementările care au fost impuse pentru a proteja sănătatea lucrătorilor și a mediului, continuă să parcurgi articolul acesta.

 

1. Azbest – scurtă introducere despre acest mineral

Azbestul este un mineral fibros, cunoscut și utilizat încă din Antichitate. Una dintre cele mai cunoscute proprietăți ale azbestului este rezistența sa la căldură și foc. Primele dovezi ale utilizării azbestului datează chiar din Egiptul Antic, unde mineralul era folosit pentru a fabrica materiale pentru îmbălsămarea mumiilor și pentru a obține materiale rezistente la foc, chiar din fibre de azbest.

În secolul al XIX-lea, oamenii au înțeles tot mai bine ce este azbestul și implicit, utilizarea acestuia a crescut semnificativ în construcții și industria navală. Azbestul a fost folosit pentru izolații termice, materiale de acoperiș, frâne, ambreiaje, țevi și multe alte produse. Proprietățile sale izolatoare și rezistente la foc au făcut din azbest un material atractiv pentru diverse aplicații industriale.

 

1.1. Azbestul – riscurile asociate cu expunerea îndelungată

Blog - 1.1. Azbestul – riscurile asociate cu expunerea indelungata-muncitor in constructii

Cu toate că materialul a fost folosit pe scară largă în industrie și construcții, s-a constatat că expunerea poate duce la boli grave, în special la nivelul sistemului respirator. Iată de ce este periculos azbestul:

 1. Azbestoza: este o boală pulmonară cronică determinată de inhalarea fibrelor de azbest. Aceste fibre pot provoca inflamații și cicatrizare în plămâni, ceea ce duce la dificultăți în respirație.
 2. Mezoteliomul: este un tip rar de cancer care afectează membrana seroasă care acoperă plămânii, inima, cavitatea abdominală și alte organe. Cel mai adesea, acest cancer este asociat cu expunerea la azbest toxic.
 3. Cancer pulmonar: expunerea cronică la azbestul periculos poate crește riscul de dezvoltare a cancerului pulmonar, mai ales în cazul fumătorilor.

 

1.2. Produse din azbest – articole în compoziția cărora se găsește mineralul 

Azbestul a fost folosit într-o gamă largă de produse datorită proprietăților sale unice. Iată câteva dintre utilizările azbestului:

 • Izolație termică: a fost utilizat pentru izolarea termică a clădirilor, a cazanelor, a echipamentelor industriale și a mașinilor datorită capacității sale de a rezista temperaturilor ridicate.
 • Materiale pentru acoperișuri: azbocimentul, un material compozit format din azbest și ciment, a fost folosit pentru fabricarea plăcilor de acoperiș, a șarpantelor și a țiglelor, oferindu-le rezistență la foc și durabilitate.
 • Frâne și ambreiaje: a fost utilizat pentru fabricarea plăcilor de frână și a ambreiajelor în industria auto, datorită proprietăților sale de rezistență la căldură și frecare.
 • Materiale de construcții: a fost adăugat la diverse produse de construcții, precum plăcile de ciment, tencuiala sau materialele pentru învelișuri exterioare, pentru a le face mai rezistente la foc și intemperii.
 • Echipamente de protecție personală: în trecut, azbestul era utilizat în producția echipamentelor de protecție personală, precum mănuși, jachete și combinezoane, pentru a conferi acestor produse rezistență la foc.

Blog - 1.2. Produse din azbest – articole in compozitia carora se gaseste mineralul_angajat in industria auto

Azbestul a fost folosit pe scară largă într-o varietate de produse datorită proprietăților sale remarcabile, cum ar fi rezistența la foc și izolarea termică. Cu toate acestea, riscurile însemnate pentru sănătate asociate cu expunerea la azbest au condus la interzicerea sau restricționarea utilizării sale în multe țări. În prezent, sunt disponibile o multitudine de alternative pentru o mare parte dintre produsele care conțineau azbest, contribuind, astfel, la reducerea riscurilor pentru sănătate și la protejarea mediului.

1.3. Adevărul despre azbest – efectele pe care le are mineralul asupra mediului 

Descoperind azbestul și ce este, trebuie să înțelegi că nu reprezintă un pericol doar pentru sănătatea umană, ci are și efecte importante asupra mediului înconjurător. Găsești mai jos principalele elemente care, prin definiție, fac azbestul să fie nociv pentru mediul înconjurător:

 • Eliberarea fibrelor de azbest în mediul înconjurător

Una dintre utilizările azbestului care, totodată, pune în pericol mediul, este eliberarea fibrelor sale în aer și în sol. Atunci când materialele care conțin azbest se degradează sau sunt deteriorate, aceste fibre fine și durabile se pot transforma în aerosoli, care ulterior, vor putea fi transportați de vânt sau chiar intra în sol, afectând și diferitele specii de plante sau animale. Astfel, azbestul poate ajunge în sol și în surse de apă, contribuind la poluarea mediului înconjurător.

 • Efecte asupra biodiversității

Eliminarea deșeurilor din azbest poate avea efecte negative asupra biodiversității prin poluarea solului și a apei. Atunci când fibrele de azbest pătrund în sol, ele pot afecta organismele naturale și pot interfera cu procesele ecologice. De asemenea, atunci când azbestul ajunge în cursurile de apă, conduce la daune ireparabile în ecosistemele acvatice.

 • Afectarea calității aerului

Descompunerea sau deteriorarea materialelor care conțin azbest poate duce la eliberarea de fibre de azbest în aer, ceea ce poate avea consecințe serioase asupra calității aerului. Inhalarea acestor fibre poate avea un impact negativ asupra sănătății umane, dar poate afecta și sănătatea animalelor și a plantelor. Fibrele de azbest pot fi inhalate de păsări și animale sălbatice, iar acest lucru poate avea un impact negativ asupra diversității și sănătății acestora.

 • Persistența în mediul înconjurător

Azbestul este cunoscut pentru persistența sa în mediul înconjurător. Fibrele de azbest pot rămâne în sol și în apă timp de decenii, fără a se dezintegra sau descompune. Această persistență face ca azbestul să fie o problemă de mediu pe termen lung, deoarece poate continua să reprezinte un pericol pentru mediu și sănătatea umană după multă vreme de la utilizare.

 • Impactul asupra agriculturii

Poluarea cu azbest poate afecta negativ agricultura. Azbestul care ajunge în sol poate reduce fertilitatea acestuia și poate afecta recoltele. De asemenea, poate contamina produsele destinate consumului și poate avea efecte negative asupra siguranței alimentare.

1.4. Necesitatea eliminării și gestionării responsabile a azbestului 

Din cauza riscurilor pentru mediu și sănătate, eliminarea, gestionarea, dar și colectarea azbestului sunt esențiale. Azbestul trebuie eliminat și depozitat într-un mod care să prevină eliberarea de fibre în mediu.

Din cauza riscurilor menționate mai sus, multe țări au impus reglementări stricte pentru a proteja mediul înconjurător, dar și pe toți angajații din diferitele domenii în care este prelucrat și manipulat azbestul. Printre aceste norme legislative se numără:

 • Interzicerea utilizării azbestului: multe țări au interzis sau restricționat utilizarea azbestului în anumite produse și aplicații. De exemplu, azbestul a fost interzis în construcția de locuințe în multe țări.
 • Reglementări privind protecția muncitorilor: au fost introduse reglementări stricte pentru protecția angajaților expuși la azbest pentru perioade lungi de timp, inclusiv cerințe pentru echipamente de protecție personală și programe de supraveghere a sănătății.
 • Eliminarea sigură a azbestului: pentru a reduce la minimum riscul de expunere, au fost dezvoltate proceduri specifice pentru eliminarea sigură a azbestului din clădiri și echipamente.

Azbestul a jucat un rol semnificativ în istoria industrializării, datorită proprietăților sale unice. Cu toate acestea, în prezent, conștientizarea riscurilor pentru sănătate asociate cu azbestul a crescut semnificativ, ducând la reglementări stricte și la restricționarea utilizării acestui mineral. Este important ca eforturile să persiste, întocmai pentru protejarea sănătății oamenilor și a mediului înconjurător. Totodată, este necesar să se găsească alternative sigure pentru azbest în diverse aplicații industriale și de construcții, dar și în alte domenii în care acest mineral este considerat a fi indispensabil.

 

2. Azbociment – ce reprezintă acest concept? 

Blog - 2. Azbociment – ce reprezinta acest concept-placi din azbest si ciment

Cu siguranță, acum te întrebi ce este azbocimentul. În acest caz, este vorba despre un material de construcție care a fost folosit pe scară largă în trecut și care constă într-un compozit de azbest și ciment. Acest material este cunoscut și sub denumirea de „eternit” în anumite regiuni. Azbocimentul este apreciat pentru durabilitatea sa, rezistența la foc și izolația termică, ceea ce l-a făcut atractiv pentru diverse aplicații în construcții. Mai mult decât atât, în compoziția sa se află aproximativ 90 la sută ciment și doar 10 la sută azbest.

Azbocimentul se obține prin amestecarea fibrelor de azbest cu cimentul și alte materiale auxiliare pentru a forma o pastă care este ulterior presată și uscată pentru a obține plăci sau țigle de azbociment. Aceste plăci sau țigle pot fi utilizate pentru acoperișuri, fațade, plăci de pavaj, țevi, dar și alte aplicații de construcție.

Cu toate acestea, azbocimentul a devenit o problemă semnificativă de mediu și de sănătate, deoarece expunerea la fibrele de azbest din compoziția sa poate duce la boli grave ale sistemului respirator, la fel ca în cazul expunerii la mineralul clasic. Din acest motiv, utilizarea azbocimentului a fost interzisă sau restricționată în multe țări, iar eliminarea și gestionarea corespunzătoare a azbocimentului învechit sunt esențiale pentru a preveni expunerea la fibrele de azbest și pentru a proteja mediul înconjurător și sănătatea publică. Acest lucru poate fi realizat sub îndrumarea unei firme de consultanță de mediu care, în funcție de profilul firmei, va adapta metoda de reciclare.

În locul azbocimentului, au fost dezvoltate alternative mai sigure și mai ecologice pentru materialele de construcție, care nu conțin azbest și nu prezintă riscuri similare pentru sănătate și mediu.

 

3. Azbestul ca material – cum se realizează îndepărtarea și reciclarea corespunzătoare? 

Îndepărtarea și reciclarea azbocimentului sau a altor materiale care conțin azbest trebuie să fie realizate cu cea mai mare atenție și în conformitate cu reglementările locale, regionale și naționale, deoarece expunerea la fibrele de azbest poate fi extrem de periculoasă pentru sănătatea umană și pentru mediu. Iată câțiva pași generali care ar trebui urmați:

 1. Consultă legislația locală: înainte de a începe orice proces de îndepărtare sau de reciclare a plăcilor de azbociment, este important să te informezi cu privire la reglementările locale și la cerințele legale privind manipularea, transportul și prelucrarea acestui material.
 2. Protejează-te pe tine și mediul: în timpul procesului de reciclare, trebuie să se ia măsuri de protecție pentru a preveni expunerea la fibrele de azbest. Acest lucru include purtarea echipamentelor de protecție personală (cum ar fi măști de protecție respiratorie, combinezoane și mănuși) și limitarea accesului la zona de lucru.
 3. Asigură o manipulare corectă: azbocimentul trebuie să fie manipulat cu grijă pentru a preveni deteriorarea și eliberarea de fibre de azbest. În general, este recomandat să se ude materialul înainte de manipulare pentru a reduce riscul de praf de azbest.
 4. Demontează cu atenție: îndepărtarea azbocimentului trebuie să fie realizată cu atenție, iar plăcile de azbociment trebuie să fie demontate cu grijă pentru a evita deteriorarea acestora. Este important să se evite orice metodă care ar putea genera praf sau fibre de azbest.
 5. Ambalare și transport sigur: azbocimentul trebuie să fie ambalat corespunzător în containere etanșe și etichetate corect pentru a indica prezența azbestului. Transportul trebuie să fie efectuat de către personal instruit și certificat pentru a evita contaminarea mediului înconjurător. Astfel, firmele care au nevoie de preluarea și reciclarea materialelor de acest fel, au posibilitatea de a opta pentru serviciile de transfer de responsabilitate, realizate de echipe specializate. În acest fel, nu doar că o firmă separată se va ocupa în totalitate de acest proces, dar business-ul se va putea ocupa de alte îndatoriri și obiective, primind periodic și rapoarte privind deșeurile pe care le-au gestionat.

Îndepărtarea și reciclarea azbocimentului sunt procese complexe și sensibile la care trebuie să se apeleze cu grijă și în conformitate cu reglementările și standardele de siguranță aplicabile. Este importantă evitarea expunerii la fibrele de azbest și protejarea mediul înconjurător în timpul acestor operațiuni.

În concluzie, azbestul este un material cu efecte negative însemnate asupra mediului înconjurător. Eliberarea fibrelor de azbest în aer și în sol, influențele asupra biodiversității și calității aerului, dar și persistența sa, fac din azbest o amenințare reală pentru mediu. Este important să se ia măsuri pentru eliminarea și gestionarea responsabilă a azbestului și, totodată, să se promoveze alternative sigure și ecologice la utilizările sale de bază. În acest fel, mediul înconjurător și sănătatea umană pot fi protejate mult mai eficient, dar și sustenabil.

 

Sursa foto: unsplash.com, freepik.com

Distribuie

Comments are closed.