Biodegradabil

Biodegradabil – ce trebuie să știi despre ambalajele biodegradabile pentru afacerea ta

Eco Synergy » Ambalaje » Biodegradabil – ce trebuie să știi despre ambalajele biodegradabile pentru afacerea ta

Orice companie din zilele noastre ar trebui să aibă pe lista de priorități obiectivul de a fi o afacere sustenabilă și durabilă în viitor. Tocmai de aceea, este important să ai în vedere ambalajele biodegradabile și să le integrezi în activitățile tale profesionale. Este esențial pentru viitorul planetei ca fiecare entitate să conștientizeze că este nevoie de o relație sănătoasă și sustenabilă cu mediul înconjurător. Vei afla din acest articol ce înseamnă biodegradabil, în ce constă procesul de biodegradare, informații despre tipurile de materiale biodegradabile, precum și despre diferența dintre ambalajele biodegradabile și cele compostabile. De asemenea, vei găsi atât perspective utile despre utilizarea materialelor biodegradabile în compania ta, felul în care aceste alegeri îți pot influența afacerea, cât și despre apelarea la o organizație de transfer de responsabilitate.

1. Biodegradabil – definiție și efecte

Într-o lume în care poluarea și încălzirea globală au un consecințe tot mai grave asupra mediului înconjurător, soluțiile alternative se pot dovedi a fi mai importante ca niciodată. Materialele biodegradabile reprezintă o tendință tot mai întâlnită în mediul de afaceri, însă, de multe ori, este înșelătoare, deoarece utilizarea acestor materiale nu înseamnă și eficacitatea lor. Dacă nu sunt gestionate corespunzător, acestea nu fac decât să contribuie la poluarea mediului înconjurător.

1.1. În ce constă biodegradarea

Condiția de biodegradabil se referă la capacitatea de a fi descompus prin acțiunea microorganismelor, cum ar fi bacteriile sau ciupercile biologice (cu sau fără oxigen) în timp ce sunt asimilate în mediul natural. În mod ideal, dar nu întotdeauna, aceste substanțe se degradează fără a lăsa toxine în urmă, fiind un proces natural. Se poate vorbi despre solide biodegradabile (numite și compostabile), fie de lichide care se descompun în apă. Pentru înțelegerea procesului de biodegradare este necesară înțelegerea microorganismelor care fac procesul să funcționeze. Organismele microbiene transformă substanța prin procese metabolice sau enzimatice. Se bazează pe două procese: creștere și catabolism. În creștere, un poluant organic este folosit ca unică sursă de carbon și energie. Acest proces are ca rezultat o degradare completă (mineralizare) a poluanților organici. Mai multe microorganisme, inclusiv ciuperci, bacterii și drojdii sunt implicate în procesul de biodegradare. Procesele de biodegradare variază foarte mult, dar deseori produsul final al degradării este dioxidul de carbon.

1.2. Tipuri de materiale biodegradabile și nebiodegradabile

Materialele biodegradabile sunt substanțe care se descompun ușor prin acțiunile bacteriilor, ciupercilor și altor organisme vii. Substanțele biodegradabile includ, de obicei, substanțele care se găsesc în utilizarea de zi cu zi, de exemplu, deșeurile alimentare, hârtia, cartonul, frunzele copacilor, iarba. Materialele vegetale sunt, de obicei, materiale biodegradabile. Materialele plastice biodegradabile pot fi pe bază de biocombustibili sau combustibili fosili. În ultimii ani au fost produse noi tipuri de materiale plastice pentru a aborda problema poluării cu plastic, încercând să se scurteze timpul necesar pentru degradarea acestora, mai ales în condiții naturale. Cu toate acestea, nu toate materialele plastice biodegradabile actuale au atins acest obiectiv. Substanțele nebiodegradabile nu pot fi descompuse de organismele naturale, prin urmare pot acționa ca o sursă de poluare. Aceste tipuri de deșeuri nu pot fi tratate cu ușurință. Nu pot fi descompuse de agenții naturali și continuă să existe pe suprafața pământului pentru un număr mare de ani. Majoritatea substanțelor anorganice sunt nebiodegradabile. Deșeurile reciclabile sunt materialele de deșeuri care pot fi reciclate. Deșeurile nebiodegradabile nu sunt prietenoase cu mediul, prin urmare, reprezintă o amenințare gravă pentru mediul înconjurător.

2. Ambalajele biodegradabile, compostabile și plasticul biodegradabil

Ambalajele biodegradabile compostabile si plasticul biodegradabil Dacă specificul afacerii tale îți permite, este ideal să alegi ambalaje biodegradabile în defavoarea celor de plastic. Chiar și în acest caz, însă, există posibilitatea reciclării deșeurilor de plastic și repunerea lor în uz. Conform legilor din România, orice operator economic trebuie să susțină colectarea și reciclarea deșeurilor din ambalaje pentru atingerea cuantumului prevăzut legal. Dacă poți opta pentru ambalaje mai prietenoase cu mediul înconjurător, asigură-te că știi diferența dintre ambalajele biodegradabile și cele compostabile. Biodegradabil și compostabil sunt doi termeni care sunt adesea folosiți interschimbabil atunci când se vorbește despre reciclare, deși există diferențe majore între aceștia.

2.1. Care este diferența dintre biodegradabil și compostabil

Orice lucru biodegradabil se va descompune rapid și în siguranță în compuși în mare parte inofensivi. Dar ce face o substanță biodegradabilă? Orice produs pe bază de plante, animale sau minerale naturale, este, de obicei, biodegradabil. Cu toate acestea, se vor descompune la rate diferite, în funcție de materialul original din care este făcut și de cât de mult a fost procesat. Hârtiile, cutiile, pungile biodegradabile și alte articole care au fost toate create cu capacitatea de a se descompune încet, până când pot fi consumate la nivel microscopic, dar pe o durată mai scurtă sau mai lungă de timp. Compostabil înseamnă că un produs este capabil să se descompună în elemente naturale într-un mediu de compost. Deoarece este descompus în elementele sale naturale, nu dăunează mediului înconjurător. Procesul de degradare durează de obicei aproximativ 90 de zile. Diferența principală dintre compostabil și biodegradabil este faptul că produsele compostabile necesită un cadru special pentru a se descompune, în timp ce materialele biodegradabile se descompun natural. De obicei, compostarea este un proces mai rapid dacă se desfășoară în condițiile potrivite. Ambele tipuri de produse sunt mai bune pentru mediu decât produsele din plastic, care pot dura sute de ani pentru a se dezintegra. Produsele biodegradabile și cele compostabile nu pot fi reciclate împreună, deoarece vor contamina alte articole pe măsură ce se descompun.

2.2. Plasticul biodegradabil și biodegradarea materialelor plastice

Plasticul biodegradabil si biodegradarea materialelor plastice Plasticul biodegradabil este un material conceput pentru a se descompune tunci când este expus la prezența microorganismelor. De obicei, este fabricat din produse secundare naturale, respectând condiții de temperatură și umiditate riguros controlate în mediile industriale. Majoritatea materialelor plastice biodegradabile și compostabile sunt numite bioplastice și sunt, în general, făcute din plante (cum ar fi bambusul sau trestia de zahăr) mai degrabă decât din combustibili fosili. Pentru ca aceste materiale să fie biodegradabile în mod echitabil și eficient, calitatea lor de compostare trebuie să fie confirmată conform standardelor internaționale. Astfel, bioplasticele pot fi manipulate în instalațiile de compostare industrială. Materialele plastice biodegradabile sunt realizate din două materiale: biomasă și polisteri derivați din plante. Există două tipuri de polisteri pe bază de bio: acid polilactid (PLA) și polihidroxialcanoat (PHA). PHA este produsă în mod natural de bacterii și plante cu organisme modificate genetic (OMG), dar există planuri de a încerca producția din deșeuri alimentare. Polihidroxibutiratul sau PHB este, de asemenea, un fel de PHA care este utilizat pe scară largă. PHA-urile sunt costisitoare de făcut, deoarece numai cantități limitate pot fi produse din bacterii. PHA-urile sunt folosite în ambalaje alimentare, căni, farfurii, hârtie de împachetat, carton, precum și în numeroase produse medicale (de exemplu, tifon, suturi chirurgicale). PLA este un termoplastic produs prin fermentație de către bacterii. PLA reprezintă, de fapt, un lanț lung de multe molecule de acid lactic. Deoarece există multe mijloace ieftine de producere a acidului lactic, acestea trebuie doar polimerizate sau îmbinate. Prin urmare, PLA este mai puțin costisitor decât PHA. Cu toate acestea, PLA este fragil și aplicarea sa este mai restrânsă decât PHA. Producătorii rezolvă această problemă incluzând aditivi sau polimeri. Se folosește pentru realizarea pungilor, a ambalajelor pentru alimente, sticle, pahare și farfurii.

3. Utilizarea materialelor biodegradabile și influențele asupra afacerii tale

Utilizarea materialelor biodegradabile si impactul asupra afacerii tale Este esențial pentru afacerea ta să opteze pentru ambajele ecologice, în măsura în care specificul activităților o permite. De altfel, nu trebuie să faci dintr-o dată o schimbare majoră dinspre ambalajele neprietenoase cu mediul înconjurător, spre cele ecologice. Atât timp cât compania ta are o preocupare constantă pentru sustenabilitate, va avea numai de câștigat, atât pe plan financiar, cât și pentru îmbunătățirea imaginii sale. Un alt lucru foarte util pe care îl poți face în această direcție este să apelezi la o firmă de consultanță de mediu pentru a te asigura că respecți legile în vigoare și că ai în echipa ta specialiști în domeniu.

3.1. Beneficiile utilizării materialelor biodegradabile în compania ta

n ultimii ani, consumatorii s-au apropiat tot mai mult de aceste tendințe care protejează mediul înconjurător. Fără îndoială, își doresc ca și companiile la care apelează să aibă aceleași preocupări. Afacerea ta nu are decât de câștigat dacă transformă aceste obiective prietenoase cu mediul, în priorități. Ambalajele biodegradabile reprezintă, astfel, o oportunitate de creștere pentru compania ta. Aceste măsuri pentru reducerea impactului asupra mediului înconjurător este o modalitate relativ simplă și rentabilă pentru limitarea amprentei de carbon. Acest lucru permite companiei, de asemenea, să extindă baza de clienți, să își îmbunătățească imaginea publică și, de ce nu, să aibă mai mult succes. Indiferent de industria în care activează afacerea ta, materialele de ambalare ecologice sunt suficient de versatile pentru a se potrivi oricărui domeniu.  Acest tip de schimbare poate însemna o investiție la început, dar, pe termen lung, vei putea economisi din consumabile și diferite taxe, precum și din creșterea vânzărilor.

3.2. Cum te poți asigura că respecți reglementările de mediu în vigoare 

Cum te poti asigura ca respecti reglementarile de mediu in vigoare În încercarea de a proteja mediul înconjurător, precum și pentru alinierea legislației interne la reglementările europene și internaționale, legile au modificări permanente. Poate fi destul de dificil să fii la curent cu toate aceste schimbări care pot părea nesemnificative, dar care se pot dovedi a fi importante. Tocmai de aceea, unul dintre cele mai responsabile lucruri pe care le poți face este să apelezi la un O.T.R. (Organizatie de Transfer de Responsabilitate). Acest tip de organizație activează exclusiv pentru preluarea responsabilităților de mediu. Acest lucru înseamnă că OTR-ul preia responsabilitatea raportării, calculării și plății taxelor către Fondul de Mediu din sarcina operatorilor care introduc în circuitul economic ambalaje. În acest fel, poți fi sigur că firma ta va respecta toate reglementările în vigoare și nu vei avea grija tuturor acestor operațiuni complicate. Materialele biodegradabile sunt, fără îndoială, doar o parte a soluției pentru un viitor mai sustenabil. Orice companie trebuie să își asume responsabilitatea față de mediul înconjurător și să facă din economia circulară un obiectiv intern prioritar. Asigură-te că ai alături de tine specialiști care  te ajută să protejezi mediul înconjurător și să respecți legislația în vigoare. Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com

Distribuie

Comments are closed.