Autorizația de mediu – iată ce trebuie să știi despre emitere și acte necesare

Eco Synergy » Legislatie de Mediu » Autorizația de mediu – iată ce trebuie să știi despre emitere și acte necesare

Orice afacere nou înființată are nevoie de anumite acte specifice pentru funcționare, printre care se numără și Autorizația de mediu. În articolul de față, vei afla ce este aceasta, de ce este necesară pentru începerea unei noi activități, cum o poți obține și care sunt actele necesare eliberării, precum și care sunt autoritățile cărora trebuie să te adresezi sau ce alternative ai pentru externalizarea acestei obligații, astfel încât tu doar să obții documentul final. 

Procedurile sunt bine stabilite prin lege, iar nerespectarea lor și lipsa acestei autorizații conduc către sancțiuni pe care este bine să le eviți. Autorizația de mediu este valabilă timp de cinci ani, așa că e momentul să vezi cum o poți obține în stadiul inițial sau după expirarea ei.

1. Ce este Autorizația de mediu și ce termen de valabilitate are?

Autorizația de mediu este un act care intră în categoria administrativă a unei firme, eliberat de către autoritatea competentă, în prezent fiind vorba despre Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM). Prin aceasta, sunt stabilite anumite condiții de funcționare pentru fiecare activitate nou începută sau pentru cele deja existente, a căror valabilitate a încetat. Întrebarea firească în acest context este: cât este valabilă Autorizația de mediu? Așa cum am menționat anterior, aceasta este valabilă cinci ani, după care trebuie reînnoită, respectând aceleași proceduri.  

Obligativitatea este impusă în cazul activităților care sunt considerate ca fiind un potențial pericol pentru mediu, indiferent de natura lor sau tipul de daună pe care îl provoacă. Pe lângă aceasta, mai există un alt tip de autorizație, denumită Integrată de mediu. Ce este Autorizația integrată de mediu? Este, de asemenea, un act autorizat de către autoritatea competentă, care, de această dată, oferă dreptul pentru exploatarea unei instalații, fie per total, fie în parte, dar cu anumite condiții specifice, care trebuie să asigure că instalația respectă prevederile legii privind poluarea, însă include și metode de prevenire. Același operator poate exploata o parte a instalației sau mai multe instalații. Aceasta este o procedură separată, astfel că ne vom concentra în principal asupra Autorizației de mediu uzuale.

O altă întrebare frecventă care apare în rândul celor care urmează să-și deschidă o afacere este: pentru ce activități este necesară Autorizația de mediu? Acestea sunt cele mai ușor de regăsit, luând în considerare codurile CAEN, care aparțin Anexei 1 din Ordinul Ministrului numărul 1798/2007.

2. Ce acte trebuie pentru Autorizația de mediu și în cât timp se eliberează?

Dacă te întrebi cum obții Autorizația sau care este procedura de obținere a Autorizației de mediu, află că procesul este destul de bine structurat de către Ministerul Mediului, astfel că vei avea nevoie de: o cerere pentru eliberare, fișă de prezentare și o declarație specifică din Ordinul Ministerului nr. 1798/2007, un plan de situație și un altul de încadrare, un proces-verbal prin care asiguri respectarea tuturor condițiilor impuse și respectarea întocmai a acestora, precum și un formular de înregistrare, însoțit de o serie de documente specifice. 

Toate acestea trebuie însoțite de o dovadă care atestă faptul că solicitarea a fost făcută publică, prin una dintre metodele prevăzute în Anexa cu numărul 3. În cazul în care Autorizația se eliberează pentru un nume, iar ulterior este necesar transferul pe datele noului titular, atunci există această posibilitate, respectând, de asemenea, o procedură specifică.

Din momentul depunerii tuturor actelor necesare, termenul de eliberare este de maximum 90 de zile lucrătoare, iar în cazuri speciale, poate să depășească acest interval, fiind vorba despre o complexitate aparte. Pentru că funcționarea fără o autorizație de mediu este complet interzisă, este necesar să îți iei timpul de care ai nevoie pentru eliberarea acesteia.

Așadar, acum că ai aflat ce este Autorizația de mediu și care sunt documentele necesare, tot ce trebuie să faci este să te asiguri că le ai asupra ta și că poți începe activitatea la data dorită de către tine, fără a încălca prevederile legale.

 

Sursă foto: pexels.com

Distribuie

Comments are closed.