Ambalajele-tetra-pak-ce-sunt-si-ce-avantaje-aduc-afacerii-tale

Ambalajele tetra pak – ce sunt și ce avantaje aduc afacerii tale

Eco Synergy » Ambalaje » Ambalajele tetra pak – ce sunt și ce avantaje aduc afacerii tale

Printre numeroasele ambalaje care pot fi folosite pentru comercializarea diferitelor tipuri de produse alimentare, ambalajele tetra pak sunt o opțiune frecventă pentru întreprinderile care pun pe piață produse în stare lichidă.

Acestea au anumite avantaje și dezavantaje, ca orice alte tipuri de ambalaje. Printre avantaje, cel mai important este cel legat de reciclarea mai la îndemână decât în cazul altor tipuri de materiale, ceea ce este important mai ales pentru antreprenori. În continuare, poți afla mai multe detalii despre aceste lucruri.

1. Care sunt caracteristicile ambalajelor tetra pak?

Ambalajele tetra pak sunt produse de compania elvețiană cu același nume, specializată în producția de ambalaje pentru alimente, mai ales lichide. Denumirea companiei s-a extins încât, în diferite limbi, a devenit un nume general pentru ambalajele de carton.

Ambalajele tetra pak sunt făcute din carton laminat, care are proprietăți de impermeabilitate. În funcție de alimentele care trebuie ambalate, pe interior cartonul este dublat de alte materiale precum aluminiul sau polietilena. Cartonul dă forma și stabilitatea ambalajului.

Ambalajele tetra pak au, ca orice alte tipuri de astfel de produse, avantaje și dezavantaje. Iată principalele avantaje:

  • nu lasă să pătrundă lumina și oxigenul (când este folosit alături de aluminiu);
  • au o greutate mai mică decât ambalajele din sticlă;
  • pot fi transportate ca atare, fără să fie nevoie de o ambalare suplimentară;
  • transportarea este mult mai simplă, pentru că ambalajele tetra pak ocupă mult mai puțin loc, ceea ce înseamnă că resursele necesare pentru transportare sunt mai puține.

În ceea ce privește dezavanatajele, printre acestea sunt de menționat următoarele:

  • nu este un ambalaj potrivit pentru băuturi carbogazificate;
  • întrucât nu se vede prin ambalaj, nu este posibilă reperarea problemelor, de exemplu a mucegaiului, care se poate forma din cauza condițiilor de transportare;
  • în timpul producției, ambalajele pot acumula contaminanți;
  • anumite particule de microplastic pot ajunge în alimente și apoi în corpul uman.

2. Reciclarea ambalajelor tetra pak – ce trebuie să ia în considerare antreprenorii

Ca orice ambalaje, ambalajele din carton tetra pak au efecte asupra mediului înconjurător. Acestea pot fi reciclate sau revalorificate prin diferite metode. Din acest punct de vedere, tetra pak reprezintă o alternativă la ambalajele din sticlă sau la PET-uri, mult mai greu de reintrebuințat. 

Companiile care produc ambalaje din carton laminat se ocupă atent de crearea unor ambalaje cu cât mai multe elemente reciclabile, deși trebuie menționat că până la 27% din compoziția produselor constă în polietilenă, un tip de plastic. De asemenea, are în vedere răspândirea unor programe de reciclare în diferite zone ale lumii. 

Cum se reciclează ambalajele tetra pak?

De obicei, reciclarea ambalajelor de carton se realizează în fabrici de hârtie, unde cartonul este mărunțit și pus într-un recipient cu apă, iar apoi masa rezultată este amestecată timp de o jumătate de oră. Ceea ce rezultă poate fi folosit apoi pentru crearea altor produse precum cutiile, șervețelele de hârtie și hârtia igienică.

Pentru că sunt mai ușor de reciclat decât alte tipuri de ambalaje, cele tetra pak sunt o opțiune bună pentru antreprenorii care se ocupă cu producția și distribuția de produse în stare lichidă. Mai ales în contextul în care, la nivel european, s-au luat măsuri pentru un mai mare procentaj de reciclare în rândul companiilor a cantităților de ambalaje devenite deșeu, este important ca materialele folosite să fie cât mai ușor de revalorificat. 

În 2020, procentajul de revalorificare pe care trebuie să-l atingă întreprinderile care pun pe piață diferite tipuri de ambalaje a atins 60%. Pentru a găsi cele mai bune metode de reciclare, poți apela la o firmă de consultanță de mediu cu un portofoliu solid, care te poate ajuta, nu doar în această privință, ci și în găsirea altor metode de a aduce sustenabilitatea în afacerea ta. 

Ambalajele tetra pak reprezintă ambalaje din carton laminat care asigură transportarea mai ușoară și sigură a produselor lichide. Acestea pot fi reciclate mai ușor decât alte ambalaje folosite pentru comercializarea acestui tip de alimente, fiind de aceea o opțiune bună pentru antreprenori, care trebuie să atingă un anumit nivel de sustenabilitate al afacerii lor.

Sursa foto: Shutterstock.com, Pixabay.com

Distribuie

Comments are closed.