deseuri de ambalaje reciclabile

Ambalajele ecologice – cum poți să-ți îndrepți afacerea către sustenabilitate

Eco Synergy » Deseuri de Ambalaje » Ambalajele ecologice – cum poți să-ți îndrepți afacerea către sustenabilitate

În urmă cu câțiva ani, sustenabilitatea  în afaceri era o activitate încă nouă printre antreprenori. În prezent, însă, practicile ecologice nu mai sunt doar panajul companiilor inovatoare, pentru că această strategie a devenit din ce în ce mai mult un standard.

Printre primele soluții la care se apelează când se are în vedere sustenabilitatea se află găsirea metodelor ecologice de ambalare a produselor. Schimbările în acest domeniu au scopul de a reduce în mod semnificativ impactul asupra mediului prin faptul că nu mai sunt consumate resursele naturale într-o atât de mare măsură. 

În rândurile următoare, poți afla mai multe despre ce este ambalajul ecologic și informații utile pentru folosirea acestuia în cadrul afacerii tale.

1. Ambalajele ecologice: definiție și avantajele folosirii acestora

Conform definiției clasice, ambalajele ecologice reprezintă resursele de ambalare fabricate din materiale biodegradabile sau reciclabile, care au un impact redus asupra mediului înconjurător. Există nenumărate avantaje ale folosirii acestora pentru ambalarea  produselor, nu doar din perspectiva reducerii impactului asupra mediului, ci și a dezvoltării afacerii tale. Iată principalele aspecte:

Îți pot extinde baza de clienți și te pot ajuta în construirea imaginii de brand

Pentru mulți clienți, este important dacă o anumită companie este preocupată de sustenabilitate. Acesta poate fi un factor decisiv în alegerea brand-ului, după cum au arătat numeroase studii în legătură cu comportamentul consumatorilor. 

Din ce în ce mai multe persoane sunt dispuse să cheltuiască cu până la 25% mai mult pentru produse sustenabile sau să-și schimbe comportamentul de achiziție pentru a reduce astfel impactul asupra mediului.

Poți reduce costurile de transport

O practică importantă a sustenabilității, care intră în definiția ambalajului ecologic, constă în adaptarea dimensiunilor învelișului la produs. Astfel, poți reduce costurile pentru livrarea produselor către consumatori sau distribuitori.

Poți găsi soluții mai eficiente de depozitare

Atunci când adaptezi dimensiunile ambalajelor la dimensiunile produselor, este mult mai ușor să-ți organizezi depozitul pentru o livrare mai eficientă și chiar să reduci dimensiunile acestuia, beneficiind astfel de costuri mai mici pentru întreținere.

2. Informații despre ambalajele ecologice: cum poți integra ambalajul ecologic în afacerea ta?

Pentru a introduce cât mai multe ambalaje ecologice și soluții sustenabile în activitatea ta economică, este necesar să iei în considerare câteva aspecte esențiale, pe lângă livrarea în ambalaje mai mici, menționată mai sus. Iată care sunt acestea:

Informează-ți clienții în legătură cu cele mai bune moduri de a recicla ambalajele

Deși condițiile de reciclare variază în funcție de zonă, este important să menționezi pe ambalaj cea mai bună metodă de reciclare și să încurajezi această practică în promovarea produselor.

Folosește ambalaje din materiale reciclate

Pentru livrări, poți utiliza cutii din carton reciclat, material ușor de obținut. De asemenea, poți lua în considerare folosirea containerelor din plastic reciclat, provenit din sticle și pungi.

Folosește ambalaje ecologice biodegradabile sau pe bază de plante și alte soluții creative

Un nou trend în materie de ambalaje este folosirea produselor pe bază de plante. Materialele diferă de la zonă la zonă – pot fi folosite, de exemplu, cojile de banane sau algele marine. Asigură-te, înainte de toate, că soluțiile de ambalare de acest tip sunt potrivite pentru produsul tău.

Se folosesc din ce în ce mai mult și ambalajele compostabile sau biodegradabile, ca alternativă la plastic, mai ales pentru protecția produselor alimentare.

Colaborează cu parteneri care țin cont de sustenabilitate

Alege producători de ambalaje care țin cont de sustenabilitate, atât în ceea ce privește tipurile de materiale folosite, cât și metodele de realizare a produselor. 

Pentru a implementa o strategie eficientă ecologic de ambalare a  produselor, este important să iei în considerare câteva lucruri:

Nu încerca să schimbi totul dintr-odată

Introducerea de noi soluții și materiale necesită cercetare și testare preliminară. O schimbare bruscă poate să facă dificilă activitatea angajaților și să aducă eșecul inițiativelor.

Ajustează prețurile

Schimbarea producătorilor de ambalaje poate aduce costuri suplimentare pe care trebuie să le ai în vedere când decizi prețul produselor. Poate fi nevoie să le mărești, pentru a putea obține profit în continuare.

La început, cumpără doar o cantitate mică de ambalaje ecologice și încearcă mostre

Înainte de a semna contractul cu un anumit producător, solicită mostre sau cumpără o cantitate mică de ambalaje, pentru a decide dacă este soluția potrivită pentru tine. 

Pentru a găsi cele mai bune soluții, personalizate pentru nevoile tale, este util să apelezi la servicii de consultanță de mediu. Astfel, poți crea cu ușurință o strategie holistică de sustenabilitate. 

Pentru a susține repunerea în circulație a deșeurilor din ambalaje rezultate în urma activității comerciale pe care o desfășori, este important și să îndeplinești obiectivul anual de valorificare a acestora, obligatoriu, pentru orice afacere. 

Poți alege să colaborezi cu o organizație de transfer de responsabilitate, care se ocupă cu găsirea celor mai bune soluții de valorificare, parte integrantă a planului de sustenabilitate.

Acestea sunt câteva aspecte demne de luat în considerare, atunci când vrei să găsești soluții ecologice de ambalare. Alege cu grijă furnizorii și creează treptat o strategie solidă. 

Distribuie

Comments are closed.