Eco Synergy » Consultanta de Mediu » Acoperișul verde – Ce este un acoperiș verde și care sunt beneficiile sale?
Încălzirea globală este un fenomen care a atras o atenție deosebită din toate direcțiile, în ultimii ani. De la oamenii de știință și până la antreprenori, toată lumea este interesată de modificările climei și de consecințele pe care acestea le provoacă în întreaga lume. Efectele nefaste pe care le poate avea încălzirea globală și pe care deja le are, în majoritatea regiunilor, au determinat apariția foarte multor soluții eco-friendly pentru diferite situații din viața de zi cu zi.
Fie că este vorba despre construcția unei case sau ridicarea unei clădiri de birouri, există modalități și tehnici prin care mediul înconjurător poate fi protejat, iar consecințele pe termen lung ale activității umane să nu mai fie unele atât de grave. Printre tendințele ultimilor ani în zona de construcții, se regăsește și înclinația arhitecților, precum și a proprietarilor, către soluții de materiale bio.
Există, din fericire, multe elemente care pot fi înlocuite de alternative eco-friendly, fără a fi sacrificată latura estetică sau cea funcțională. Printre aceste soluții, se regăsește și acoperișul verde. Cu ajutorul informațiilor din acest articol, vei putea înțelege mai bine ce este un acoperiș verde, câte tipuri există și care sunt beneficiile pe care le poate oferi, atât pentru oameni, cât și pentru mediu.
1. Acoperișul verde – ce este și ce beneficii oferă la nivel rezidențial?
Prin acoperișuri verzi sunt definite acele acoperișuri care sunt produse pe baza unor soluții prietenoase cu mediul înconjurător. În acest context, noțiunea de verde nu trebuie înțeleasă în mod propriu, cu sensul de culoare, ci în mod figurat.
Varianta verde este una care contribuie la conservarea unui mediu sănătos și curat, iar soluțiile de acest fel promit să ajute la o îmbunătățire a situației generale a climei pe termen scurt, mediu și lung. De regulă, sunt considerate a fi acoperișuri verzi acele suprafețe superioare ale clădirilor care sunt acoperite cu elemente de vegetație.
Firește, aspectul unui astfel de acoperiș este foarte asemănător cu o grădină. Pentru ca acoperișul de acest fel să poată exista și să se poată dezvolta în mod armonios, este necesar un suport solid, pe care elementele naturale (cum ar fi iarba) să poată crește mari și sănătoase. Acest suport este reprezentat, de cele mai multe ori, de un strat subțire de sol. Tipul de sol folosit variază în funcție de tipul de plante care se utilizează pentru formarea de acoperișuri verzi.
1.1. Tipuri de acoperiș verde
În cazul celor mai multe tipuri de acoperiș verde, stratul de verdeață are o greutate care variază între 50 și 500 kg/mp, raportat la grosimea pe care o are stratul de sol. Tipurile de plante utilizate pentru popularea și formarea acoperișului fac o mare diferență, din acest punct de vedere.
De altfel, în funcție de acest aspect sunt clasificate și tipurile de acoperiș verde care pot exista. Este vorba despre:
- acoperiș verde de tip intensiv – este foarte spectaculos, fiind specific clădirilor de dimensiuni extinse, precum blocurile de apartamente sau clădirile de birouri. Seamănă foarte mult cu grădinile bogate în copaci și tufe. Pentru ridicarea sa, este necesar un strat de sol afânat, cu o grosime mai mare decât cea a alternativei pe care o reprezintă acoperisul de tip extensiv.
- acoperiș verde de tip extensiv – este specific îndeosebi caselor de dimensiuni mai mici și are avantajul de a fi atât ușor de ridicat, cât și simplu de întreținut. Se ridică prin utilizarea unui strat subțire de sol, deoarece se bazează pe plante de dimensiuni mici, precum gazonul, iarba sau plante cu flori de dimensiune redusă. Nu necesită atenție deosebită sau îngrijire intensivă, deoarece sunt plante foarte rezistente.
1.2. Avantajele acoperișului verde la nivel rezidențial
Acoperișul verde oferă anumite avantaje foarte importante. Multe dintre acestea nu sunt conștientizate de către persoanele care ar putea să apeleze la implementarea unei astfel de soluții, pentru că majoritatea asociază beneficiile acoperișului verde doar cu avantajele pe care acesta le oferă în relație cu mediul înconjurător. Există, însă, o mulțime de surprize pe care acest tip de acoperiș le rezervă pentru utilizatorii săi care locuiesc în case sau blocuri de apartamente. Iată care sunt cele mai importante:
- Protecție împotriva incendiilor – acoperișul verde are beneficii ignifuge. Fiind vorba despre elemente verzi de vegetație, care nu sunt uscate, atât timp cât sunt îngrijite în mod corespunzător, plantele de pe acoperiș vor împiedica apariția sau dezvoltarea incendiilor spontane. Comparativ cu soluțiile din lemn prelucrat, de pildă, acestea garantează o protecție mult mai eficientă.
- Acoperiș mai rezistent – membrana acoperișului este un element vulnerabil în fața razelor ultraviolete și a precipitațiilor. Acest lucru este valabil în cazul celor mai multe acoperișuri clasice, din materiale precum lemnul sau țigla. În cazul în care apelezi la un acoperiș verde, durata de viață a membranei poate să crească simțitor și să ajungă și la 60 de ani. Acest lucru este posibil grație faptului că elementele de vegetație reduc din stresul provocat de razele UV sau de variațiile mari de temperatură.
- Economie de energie – pe timp de iarnă, un acoperiș verde va păstra căldura în interiorul locuinței mai bine decât structurile rigide din lemn prelucrat, țiglă sau tablă. De asemenea, pe timp de vară, iarba și plantele de pe acoperiș creează un efect simțitor de răcire al locuinței, atenuând foarte mult acțiunea razelor soarelui și a aerului cald din exteriorul casei.
- Protecție anti-vânt – pe lângă păstrarea căldurii la interior, pe timp de iarnă, acoperișul verde ajută la îmbunătățirea confortului termic și prin gradul ridicat de izolare pe care îl oferă împotriva vântului. Această izolare este posibilă grație existenței stratului de sol, pe suprafața acoperișului.
- Imobilul devine mai valoros – prin utilizarea de acoperișuri verzi, ai și avantaje dacă vrei să vinzi imobilul. Aspectul natural al clădirii, precum și potențialul excelent de economisire a energiei îți vor permite să vinzi o casă care apelează la un astfel de acoperiș cu un preț mai bun, decât dacă ai alege o variantă convențională.
2. Acoperiș verde – de ce este o soluție bună pentru protejarea mediului?
La nivel rezidențial, așadar, avantajele principale ale unui acoperiș verde sunt cele care vizează confortul și economia de energie. În ceea ce privește relația sa cu mediul înconjurător, acest tip de acoperiș are mult mai multe de spus. De altfel, nu este de mirare că autoritățile din întreaga lume încurajează oamenii să utilizeze acoperișuri verzi prin diverse subvenții și avantaje din această categorie. Așadar, iată avantajele acoperișului verde, în raport cu mediul înconjurător:
- Captează dioxidul de carbon – CO2-ul este o substanță care rezultă, îndeosebi în mediile urbane, ca urmare a arderii combustibililor fosili. Numărul mare de autoturisme, uzinele și fermele sunt printre cei mai mari „producători” de dioxid de carbon, substanță a cărei prezență tot mai mare în atmosferă este considerată a fi cauza principală pentru încălzirea globală. Plantele folosesc CO2 în procesul de fotosinteză și îl înlocuiesc în atmosferă cu oxigenul necesar oamenilor și nu numai. Tocmai de aceea, acoperișurile verzi contribuie la reducerea încălzirii globale, precum și la crearea unui aer mai curat și mai ușor de respirat.
- Crește biodiversitatea – prin ridicarea de case, blocuri de locuințe sau clădiri de birouri, deseori sunt afectate habitatele diverselor populații de animale, păsări sau insecte. Un acoperiș format din iarbă și alte tipuri de plante contribuie din plin la restaurarea ciclului biologic și oferă un mediu bun de trai și de dezvoltare pentru diverse specii de insecte și păsări. Inclusiv speciile pe cale de dispariție s-au dovedit a fi foarte atrase de posibilitatea de a-și duce viața mai departe pe suprafața unui acoperiș verde.
- Scade temperatura ambientală – traficul intens, activitatea companiilor producătoare de bunuri, precum și alți factori contribuie la creșterea temperaturilor ambientale din mediul rural. Acest lucru se simte îndeosebi pe parcursul verilor, atunci când la oraș este mult mai cald decât la sat. Această căldură excesivă este facilitată și de modul în care betoanele (inclusiv cele de pe acoperișurile clădirilor) absorb, iar apoi emană căldura. Un acoperiș verde contribuie la absorbția mult mai eficientă a căldurii și la răcorirea spațiilor din jur. De asemenea, orice acoperiș verde crește numărul de spații verzi dintr-o localitate, ceea ce în timp poate să aibă un efect benefic la nivel de comunitate, nu doar individual.
- Captează apa meteorică – ploile torențiale sunt fenomene specifice sezonului cald, iar acestea au deseori capacitatea de a provoca probleme mari în zonele urbane. O cantitate foarte mare de apă apărută într-un interval de doar câteva minute va pune mereu la grea încercare sistemul de canalizare al unui oraș. Cu ajutorul unui acoperiș verde, clădirile care dispun de el vor reuși să își protejeze sistemul de scurgere și să protejeze întreg sistemul de canalizare al localității. Solul captează foarte bine apa pluvială și poate să o rețină în cantități extrem de ridicate. În plus, atunci când se usucă și începe să se evapore, apa va contribui și ea la scăderea temperaturii ambientale.
- Purifică apa pluvială – substratul unui acoperiș verde reține foarte bine plumbul, sulfatul de cadmiu, zincul și cuprul conținut de apa pluvială. Astfel, apa care ajunge ulterior în scurgeri și în canalizări va fi una mai curată, ceea ce va contribui la un mediu mai sănătos. Astfel, acoperișul verde are și rolul de a diminua din efectele nocive ale ploilor acide, contribuind la acest aspect și plantele plantate în substrat.
3. Provocările pe care le ridică utilizarea unui acoperiș verde
Există și o serie de provocări de care te vei lovi, atunci când decizi să montezi un acoperiș verde pentru locuința ta. De asemenea, vei avea parte de provocări și când îți propui să instalezi un acoperiș verde pe clădirea de birouri pe care o gestionezi. Pentru că, așa cum îți spuneam, și dacă ai o afacere pe care vrei să o transformi într-un business sustenabil, poți să apelezi la beneficiile acoperișului de acest fel.
Principala provocare pe care o vei avea de gestionat este reprezentată de crearea unui context prielnic montării unui astfel de acoperiș. El are o greutate destul de mare și se montează în mai multe straturi. Este important să te asiguri că structura pe care îl montezi este una solidă, care va suporta greutatea acoperișului pe termen îndelungat. În acest sens, este foarte bine să consulți un inginer specializat.
Și găsirea unui inginer priceput, care să fie conectat cu cele mai noi tendințe din domeniu, este o provocare, însă există metode prin care să intri ușor în contact cu persoane cu adevărat competente. Odată ce ai identificat un profesionist desăvârșit, el te va putea ajuta cu toate sfaturile de care ai nevoie pentru a alege soluțiile optime pentru acoperișul tău, dar și cu efectuarea propriu-zisă a lucrărilor de montare.
În fine, o altă provocare importantă este reprezentată de întreținerea acoperișului ulterior montării acestuia. Trebuie să colaborezi în continuare cu experți în domeniu, pentru că îngrijirea unui acoperiș verde se face în funcție de tipul plantelor care îl formează și specificul substratului în care sunt acestea plantate. Este important să oferi hidratarea eficientă acestor plante, precum și nutriția de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios și pentru a rezista pe o perioadă cât mai îndelungată.
Pe lângă montarea unei astfel de variante de acoperiș, ai posibilitatea de a utiliza și alte metode prin care să-ți transformi activitatea și viața de zi cu zi în variante mult mai prietenoase cu mediul înconjurător. În acest sens, la noi vei găsi mereu cele mai bune servicii de consultanță de mediu. Intră în contact cu experții noștri, iar echipa Eco Synergy îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie, fie că este vorba despre modalități de gestionare a deșeurilor, efectuarea unui audit de mediu sau îndeplinirea obligațiilor către Fondul de Mediu.
Sursa foto: Pixabay.com
Distribuie