Avantaje servicii OTR?
În România orice companie producătoare are drept obligație să țină evidența ambalajelor. Într-o astfel de situație, compania poate fie să facă acest lucru prin transferul de responsabilitate către un OTR, fie intern. Prima opțiune este cu mult mai practică, căci un OTR poate preia responsabilitatea firmei, și se va ocupa în mod eficient de reciclarea și valorificarea deșeurilor de ambalajele pentru clienții ei. În acest moed, obiectivele stabilite de legea nr 249/2015 privind reciclarea deșeurilor de ambalaje pot fi atinse de către un OTR. avantaje servicii otr
Cum trebuie ales un OTR – Organizație de Transfer de Responsabilitate?
Un prim aspect pe care trebuie să îl aveți în vedere este acela că nu orice societate care oferă consultanță de mediu este și OTR. Există anumite criterii bine stabilite care trebuie respectate cu strictețe pentru ca o companie să poată oferi acest serviciu.
Înainte ca o societate comercială să primească dreptul de a opera ca și OTR pe piața preluării responsabilității reciclării ambalajelor, ea trebuie să îndeplinească o serie de obligații:
● societatea respectivă trebuie să dețină un cazier fiscal conform căruia să rezulte faptul că nu a săvârșit fapte vamele, fiscale sau de natură financiară;
● trebuie să dețină un certificat de atestare fiscală care atestă că nu are datorii la bugetul statului;
● operatorii economici ai organizației respective trebuie să se încadreze în mod strict în limitele articolului 16 din Legea 249/2015;
● nu în ultimul rând, trebuie să dovedească că este contribuabil la Administrația Fondului de Mediu.
Dacă toate condițiile anterior menționate sunt respectate, societatea respectivă dovedește că este de încredere și îi este acordată licența de operare ca OTR. O astfel de societate va avea obligația de a respecta obiectivele stabilite de legea nr 249/2015 pentru clienții ei, în caz contrar existând o anumită sumă impusă legal, de 2 lei/kg pentru diferența dintre obiectivul anual și obiectivul efectiv realizat.
De ce să alegi un OTR?
Indiferent că alegi să închei un contract cu un OTR sau te decizi să te ocupi de recliclare pe cont propriu, există anumite obiective clar stabilite care trebuie să fie respectate. În caz contrar compania riscă să achite o taxă drept penalitate. Obiectivele anuale de reciclare care trebuiesc vizate sunt următoarele:
● 15% din greutatea ambalajelor pentru lemn;
● 22.5% din greutatea ambalajelor pentru plastic;
● 50% din greutatea ambalajelor pentru metal;
● 60% din greutatea ambalajelor pentru hârtie sau carton;
● 60% din greutatea ambalajelor pentru sticlă.
Cum a fost menționat și anterior, dacă obiectivele nu sunt atinse, compania are datoria de a plăti 2 lei/kg pentru diferența dintre obiectivul anual și obiectivul efectiv realizat. La această condiție se mai poate adăuga și că, în cazul în care în urma unui control fiscal se constată că compania nu și-a onorat obligațiile, aceasta va trebui să achite retroactiv echivalentul taxelor datorate pentru ultimii 5 ani de activitate.
Ce face practic un OTR?
După încheierea contractului cu societatea pe care o reprezentați, un OTR va avea următoarele obligații principale:
● va prelua responsabilitatea de mediu pe care o are firma dumneavoastră producătoare sau distribuitoare de ambalaje;
● se va ocupa de raportarea cantității de ambalaje, iar mai apoi va plăti taxele ce sunt datorate Fondului de Mediu în cazul nereciclării cantității de ambalaje corespunzătoare;
● nu în ultimul rând, va răspunde în fața autorităților de mediu în ceea ce privește aspectele ce țin de preluarea responsabilității.
În acest mod o astfel de organizație de transfer de responsabilitate de mediu se ocupă cu preluarea întregii răspunderi. Compania dumneavoastră nu va mai avea grija raportării cantității de ambalaje. Organizația de Transfer de Responsabilitate va valorifica întreaga cantitate de ambalaje pentru a atinge țintele minime ce sunt prevăzute de lege. În cazul în care țintele nu sunt atinse, nu trebuie să aveți nicio grijă, organizația cu care ați încheiat contract se va ocupa și de achitarea taxelor aferente neatingerii țintelor de reciclare. Întreg procesul de calculare a cantității de ambalaje și cel de optimizare a unor procese pot fi preluate de îndată de un OTR precum ECO Synergy.